Tècniques

Artroscòpia

artroscopio

L'artroscòpia és un tipus d'endoscòpia. Consisteix en la visualització d'una articulació, com pot ser el genoll, amb la finalitat d'observar el menisc i la resta de la seva anatomia interna. Això s'aconsegueix amb l'ús d'un artroscopi, un instrument semblat al endoscopi, de menor longitud, i adaptat de certa forma per ser més utilitzable en una articulació. Existeixen dues formes d'artroscòpia: la terapèutica i la diagnostica.

L'artroscopi es coneix des de 1932, quan un japonès, Kenji Takagi, inspirat en un instrument per veure la vesícula, va desenvolupar el primer artroscopi. No obstant això passaria molt temps fins a la popularització del seu invent. Però el veritable boom va ocórrer en la dècada dels 90, amb l'aparició de càmeres cada vegada més petites, i de la fibra òptica. Un altre avanç important de finals del segle XX va ser l'aparició de la radiofreqüència, un instrumental especial que realitza talls precisos. L'artroscòpia és una tècnica quirúrgica inventada a Japó i portada a Europa pel Dr. Henri Dorfmann. L'artroscòpia permet veure la articulació, efectuar extirpacions o realitzar petites cirurgies. Es practica sovint sota anestèsia regional o general, ja que per realitzar una artroscòpia és necessari fer-hi una o dues petites incisions. Una serveix per introduir el artroscopi i l'altre per als instruments, aspirar o il·luminar l'articulació. L'artroscòpia consisteix a introduir en una articulació un petit tub rígid, l'artroscopi, connectat a una càmera que va a permetrà al cirurgià visualitzar la regió intraarticular en un monitor. El cirurgià fa altres incisions per introduir els mini instruments que va a utilitzar: pinçes, tisores. Entre les operacions corrents, es pot seccionar el menisc o retirar-ho, reforçar lligaments lesionats, reorganitzar el cartílag danyat o eliminar un cos estrany. La intervenció és ràpida i el pacient es recupera ràpidament després de 24 hores d'immobilització.

L'artroscopi pot ser equipat amb diferents eines, de tal forma que sense necessitat d'una operació invasiva, es puguin realitzar correccions en l'articulació.

En la terapèutica, l'artroscopi és implementat amb instruments i la finalitat de la intervenció és fer sanar o tractar una articulació. En la diagnòstica, l'artroscopi no està equipat amb més que la càmera bàsica, i la finalitat de la intervenció és fer un diagnòstic, revisar l'àrea o observar la zona per a futures operacions del tipus invasiu.

Pròtesis

artroscopio

La cirurgia protèsica té com a finalitat l'alleugeriment del dolor i la millora de la funció articular per tal de millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquests tipus de problemes.

En pacients joves que tenen problemes articulars, aquests poden tenir solució amb cirurgia conservadora com artroscòpia o osteotomies, per tal de preservar la seva articulació i no haver de substituir-la.

La gent gran principalment són tractats amb cirurgia protèsica de maluc, genoll i espatlla, que ofereixen molt bons resultats i milloren en un alt grau la qualitat de vida.